Selectează o Pagină

Sprijină conservarea Carpaților:

Donează pentru a proteja pădurile din România!

Deși suprafața împădurită a Europei crește, sănătatea pădurilor este în declin. Rata de mortalitate a coronamentului arborilor s-a dublat, pierzând 1% din suprafața forestieră a celor 27 de țări din UE anual. Pierdem păduri sănătoase, seculare și bogate în biodiversitate, câștigând în schimb culturi artificiale și păduri monospecie vulnerabile la schimbările climatice. În Uniunea Europeană, protejăm 1.389 de specii de animale și plante, alături de 233 de tipuri de habitate. Totuși, habitatele și speciile protejate au în mare parte un statut de conservare nefavorabil: 81% dintre habitate și 63% dintre specii sunt în pericol. Este necesar să îmbunătățim aceste cifre alarmante. Carpații, alături de Lanțul Scandinav, sunt ultimele refugii ale biodiversității terestre din Europa, cu cele mai mari concentrații de păduri seculare și ecosisteme intacte.

Pădurile din Carpați sunt unele dintre cele mai prețioase refugii ale României, însă sunt amenințate de defrișările ilegale, exploatările intensive și nesustenabile, fragmentarea teritoriului și presiunea industrială. Pe teritoriul României, Carpații acoperă 50% din lungimea totală, reprezentând aproximativ 17% din rezervorul de carbon al UE

Campania Greenpeace România pentru protejarea pădurilor a început în 2007 și se concentrează pe mobilizarea resurselor pentru a proteja aceste păduri vitale și a stopa distrugerile. Lucrăm cot la cot, pe teren și în birou, cu specialiști și silvicultori, pentru realizarea studiilor care oglindesc situația pădurilor din România. În aproape două decenii, am contribuit la îmbunătățirea legislației românești pentru a stopa tăierile ilegale și la catalogarea și protecția strictă a pădurilor virgine, adaptând cadrul legal pentru a proteja peste 30.000 de hectare de pădure neatinsă de om. În ultimii ani lucrăm împreună cu ONG-uri de mediu, societatea civilă, jurnaliști, whistlebloweri/ avertizori de integritate, specialiști din sistem. Cartăm, investigăm și expunem efectele dezastruoase ale distrugerii Carpaților, iar în același timp cerem aplicarea legislației Europene pentru protecția acestora.  De adaugat  reformele care vizează gestionarea durabilă a pădurilor, precum și implementarea Strategiei Europene pentru Biodiversitate pentru 2030. Această strategie vizează stricta protecție a 10% din teritorii și protecția a 30% din suprafața terestră a UE și 30% din zona sa maritimă și integrează coridoare ecologice ca parte a unei rețele transeuropene pentru natură.

Situația Pădurilor din România:

• Pădurile sunt în Pericol: România este acoperită în proporție de 29% cu păduri, dar doar 1% dintre acestea sunt recunoscute ca păduri primare/virgine și protejate. Aceste păduri sunt adăpostul celor mai mari populații de carnivore mari, atestând complexitatea lanțurilor trofice și a ecosistemelor.
  • Tăieri Ilegale: În ultimii 20 de ani, aproximativ 50% din pădurile primare au fost pierdute din cauza tăierilor legale și ilegale. Aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn sunt tăiați ilegal în fiecare an.
  • Nevoie Urgentă de Protecție: Mai puțin de 1% din pădurile României au peste 160 de ani, iar multe dintre aceste păduri nu beneficiază de nicio formă de protecție.

Eforturile pentru Conservare:

• Lupta pentru Reforma Administrației Pădurilor:  Greenpeace împreună cu societatea civilă, jurnaliștii, whistleblowerii și specialiștii din sistem se luptă de aproape 20 ani pentru reforma administrației pădurilor din România.
  • Mobilizare Civică și Proteste: Zeci de mii de cetățeni au participat la proteste împotriva defrișărilor ilegale și pentru protejarea pădurilor virgine din România. Numeroase petiții au fost semnate pentru a cere parlamentului legi care să descurajeze abuzurile și distrugerea pădurilor valoroase.

Donează Pentru a Salva Carpații!

Fiecare donație contează în lupta noastră comună pentru a proteja și conserva una dintre cele mai prețioase resurse naturale ale Europei. Prin donația ta, vei contribui direct la eforturile noastre de a expune modalitățile prin care defrișările ilegale sau legale sunt posibile și de a susține reformele care vizează gestionarea durabilă a pădurilor, precum și implementarea Strategiei Europene pentru Biodiversitate pentru 2030. Această strategie vizează stricta protecție a 10% din teritorii și protecția a 30% din suprafața terestră a UE și 30% din zona sa maritimă și integrează coridoare ecologice ca parte a unei rețele transeuropene pentru natură.

Cum Poți Dona:

• Donație online: Donează acum prin intermediul platformei noastre sigure de donații online și fii parte din efortul nostru de salvare a Carpaților.
  • Transfer Bancar: Poți face o donație și prin transfer bancar către contul nostru dedicat. Detaliile bancare sunt disponibile mai jos.

Mulțumim pentru sprijinul tău!