Donează pentru a proteja viața din Marea Neagră!
Marea Neagră reprezintă un element vital al naturii, care nu doar că ne oferă hrană și răcoare, dar susține și o biodiversitate extraordinară. Alături de pădurile munților Carpați, Marea Neagră constituie o parte esențială a patrimoniului nostru natural. Protejarea acestor ecosisteme este o responsabilitate pe care o avem față de noi înșine și față de generațiile viitoare.
Situația Mării Negre
Specii în pericol: În Marea Neagră trăiesc peste 500 de specii marine vulnerabile, în special delfinii, pisicile de mare, rechinii și căluții de mare. Din 2 milioane de exemplare de delfini estimate la începutul secolului al XX-lea, astăzi mai avem doar 250.000.
Presiuni: Marea Neagră deja se confruntă cu diverse presiuni, de la poluare, turism agresiv și prezența plasticului și până la pescuit ilegal și efectele războiului din Ucraina. Dacă mai adăugăm și exploatarea de combustibili fosili, posibilitate de a ne otrăvi marea și a pierde vietăți marine crește considerabil.
Nevoie de protecție: Marea Neagră nu se poate apăra singură împotriva presiunilor care o apasă, iar un proiect de combustibili fosili nu va face decât să pună și mai mult în pericol vietățile care trăiesc în ea. De aceea, acum, mai mult ca niciodată, Marea Neagră are nevoie să fie protejată. Avem nevoie de reglementări și politici de protecție ferme.
Amenințarea Neptun Deep
OMV Petrom și Romgaz, cu sprijinul guvernului, vor să extragă gaze fosile din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. OMV, unul dintre cei mai mari poluatori din Europa și din lume, vrea să sacrifice ecosisteme întregi pentru propriile câștiguri. Deși România s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să atingă neutralitatea climatică până în 2050, autoritățile române sunt complice la acest proiect dezastruos.
Impactul Proiectului:
- Foraje și deversări de substanțe toxice: Peste 5 milioane de metri cubi de apă uzată vor fi deversate în Marea Neagră.
- Situri Natura 2000 afectate: Construcția infrastructurii Neptun Deep va traversa 2 situri Natura 2000 din Marea Neagră, amenințând sute de specii vulnerabile din aceste zone.
- Secetă și deșertificare: Neptun Deep va emite peste 209 de milioane de tone de CO2, amplificând efectele schimbărilor climatice cum ar fi canicula, seceta, grindina, incendiile forestiere, furtunile, inundațiile, etc.
Cum (ne) poți ajuta:
Printr-o donație lunară contribui la:
- Cercetare: Analizăm impacturile asupra speciilor vulnerabile.
- Investigații: Ne folosim de toate uneltele pe care le avem la îndemână pentru a scoate la lumină minciunile poluatorilor și încercările lor de a ascunde sub preș consecințele pe care proiectele lor le au asupra planetei noastre și, implicit, asupra vieții noastre, a tuturor.
- Acțiuni legale: Susținem procese în instanță.
- Opoziție: Organizăm proteste pașnice.
- Evenimente: Organizăm consultări cu autorități și dezbateri cu comunități, pentru a deschide un dialog onest despre proiecte care ne afectează pe toți.
- Educație: Facem ateliere în școli despre biodiversitate și despre cât de importantă este protejarea acesteia.
Donează pentru a salva Marea Neagră!
Donează acum pentru a proteja Marea Neagră și întreaga ei biodiversitate! Impactul proiectului Neptun Deep nu se rezumă doar la ecosistemul marin, ci se răsfrânge și asupra vieților noastre, a tuturor. Suntem responsabili să avem grijă de mediu, așa cum și mediul a avut și are grijă de noi.
Cum poți dona:
Donație online
Donează acum prin intermediul platformei noastre sigure de donații online și fii parte din efortul nostru de salvare a Marii Negre.