Selectează o Pagină

Donează pentru a proteja ecosistemul fragil al Mării Negre!

Marea Neagră este mai mult decât o întindere de apă, ea ne hrănește, răcorește și ne susține viața. Alături de pădurile din Carpați și Delta Dunării, Marea Neagră este una din valorile noastre naturale și avem datoria să o protejăm și prețuim. Este trist, dar nu toți gândim așa.

OMV Petrom și Romgaz, cu sprijinul guvernului, vor extrage gaze fosile din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Firma OMV, care este unul din mai mari poluatori din Europa, vrea să sacrifice natura pentru profit. În același timp, România are angajamente ferme la nivel european, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și atingerea neutralității climatice până în 2050.

Proiectul Neptun Deep, vine ca un paradox, programat între 2027-2047, și este o amenințare pentru mediu și climă. Forajele și deversările de substanțe toxice pun în pericol reciful, habitatele și biodiversitatea mării. În zona litoralului românesc al Mării Negre sunt 131 de specii de pești, dintre care 14 specii sunt în pericol de dispariție și 11 sunt specii sunt vulnerabile. Printre animalele marine vulnerabile amenințate sunt delfinii, pisicile de mare, rechinii, și căluții de mare. Construcția instalației pentru proiectul Neptun Deep va tulbura și siturile Natura 2000 care conțin nenumărate specii de păsări protejate.

Practic, Neptun Deep va bloca România în era combustibililor fosili, gazele “naturale” sunt de fapt gaze fosile. Promisiunea că „România va fi cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană” și de securitate energetică locală a OMV Petrom, Romgaz și a guvernului este deșartă. În cursa pentru profit, proiectul Neptun Deep, prin care se dorește să se scoată 100 de miliarde de metri cubi de gaze din mare, va accentua efectele crizei climatice și va întârzia soluția tranziției la un viitor energetic sustenabil bazat pe energie regenerabilă, curată și ieftină. Peste 5 milioane de metri cubi de apă uzată, poluare, vor fi deversate în Marea Neagră în perioada de operare a proiectului.

Printr-o donație lunară contribui la campania de protejare a Mării Negre prin care:

• organizăm proteste pașnice pentru a pune presiune pe poluatorii implicați în proiect
  • cercetăm, alături de consultanți de mediu și oameni de știință, impactul emisiilor și impactul asupra biodiversității
  • susținem în media oamenii de știință când cer anularea proiectului
  • susținem workshopurile greenspeakers din școli despre biodiversitate și Marea Neagră
  • colaborăm cu jurnaliști independenți pentru anchete și investigații de mediu
  • semnalăm campaniile de greenwashing ale marilor poluatori
  • organizăm evenimente adresate autorităților locale și centrale, mediului academic, sectorului business, cetățenilor, mass media și sectorului neguvernamental din diverse domenii,

Îți mulțumim că ai semnat petiția de susținere a conservării biodiversității din Marea Neagră.

Trebuie să acționăm, pentru că OMV Petrom și Romgaz prin proiectul Neptun Deep, ne compromit viitorul și sacrifică natura pentru profitul lor.